De Sluisbuurt ligt op de westelijke punt van het Zeeburgereiland direct tegenover de Oranjesluizen en heeft een unieke ligging aan het IJ. Het wordt een duurzame, autoluwe wijk met bebouwing in een combinatie van hoog- en laagbouw met ruim 5500 woningen en voorzieningen.

Gebiedsontwikkelaar AM heeft de tender gewonnen van kavel 4a in de Sluisbuurt op het Zeeburgereiland Amsterdam met een natuurinclusief plan voor een appartementencomplex met 82 woningen en een parkeergarage. Op de begane grond is er ruimte voor winkels en bedrijvigheid.

Zoë
Het project Zoë, ontworpen door VenhoevenCS architecture+urbanism en DS Landschapsarchitecten, wordt gekenmerkt door verschillende hoogtes met een rijkdom aan begroeiing van inheemse planten. Veel aandacht zal uitgaan naar de inrichting van groene daken, terrassen en gevels die bijdragen aan het optimaliseren van het klimaat en daarnaast de biodiversiteit stimuleren.

Ruimte voor flora en fauna
Zoë grenst aan het binnenwater van de Sluisbuurt en ligt nabij een openbaar plantsoen. Zoë biedt een onderkomen voor alle vijf faunasoorten; gebouw-, boom-, struweel-, grasland- en watergebonden. Zij geeft de stadsnatuur een stem.

Duurzaam wonen
Het appartementencomplex bevat maximaal 10.000 m2 bruto vloeroppervlak. Op het relatief klein te bebouwen oppervlak komen 82 kleine en grote woningen, voor gezinnen, stellen en alleenstaanden; al dan niet in een coöperatief verband. Alle woningen hebben een minimale grootte van 40 m² . Het ontwerp van het appartementencomplex scoort goed op duurzaamheid, mede door de triple beglazing, de warmteterugwinning en de in het ontwerp geïntegreerde PV-panelen.

Ruimte voor winkels en bedrijvigheid
De tweelaagse plint met deels dubbele hoogte aan de hoofdstraat biedt 1.500m2 ruimte voor winkels en ondernemers. De lange gevel draagt bij aan de attractiviteit van de hoek hoofdstraat/dwarsstraat. Hiermee wordt voorzien aan de behoefte aan meer winkels in de Sluisbuurt.

Ontwerp
Bij deze kavel draait het om balans en contrast. Stedelijke randen met publieke voorzieningen langs de hoofdstraat. Intieme groen- blauwe ‘binnenwereld’ aan het binnenwater, nabij het openbaar plantsoen. De constructie inclusief materialen voor de kades zijn in dit ontwerp goed doordacht. Natuurblokken met openingen, varens en kruiden. De gevel met groene uitkraging is van kwaliteit. Het gebouw wordt gekenmerkt door verschillende hoogtes, variërend van 12, 17, 20 tot 40 meter hoog met zes dakterrassen met verschillende functies voor het gebruik door bewoners, natuur en water.

“In ons natuurinclusief ontwerp hebben we Zoë robuust vormgegeven en hand in hand laten lopen met de hoge duurzaamheidsambities. Het resultaat zet wat ons betreft de toon voor hoe de komende jaren in de Sluisbuurt en in de rest van de stad gebouwd zou moeten worden”, zegt Jos-Willem van Oorschot, VenhoevenCS architecture+urbanism.

De volgende stap
AM gaat het plan uitwerken tot een definitief ontwerp.
Prognose start bouw: Q2 2024
Prognose oplevering: Q1 2026
Status: project in voorbereiding

Kortom: natuur inclusief wonen in Sluisbuurt in Zoë!

Lees meer
Highlights

Zuider IJdijk

Projectontwikkelaar: AM
Buurt: Sluisbuurt
Postcode: 1095 KN
Plaats: Amsterdam Zeeburgereiland
Prijs: N.n.b.
Status: In voorbereiding
Bel of mail voor een
afspraak

020-3052662

Adres

A.J. Ernststraat 555
1082 LD Amsterdam

Meer informatie?

Heb je interesse in Zoë? Laat dan je gegevens achter en wij nemen contact met je op.